.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

неделя, 5 октомври 2014 г.

Орехово-меден сладкиш с мармалад от сини сливи и шоколадов крем

ПРОДУКТИ
За блата
форма с отделящо се дъно диам.24см.
3белтъка
30гр.захар
3жълтъка
60гр.пудра захар
180гр.мед
220гр.смлени орехи
80гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
1/3ч.л.сода бикарбонат
100гр.масло
**мармалад от сини сливи
За крема
2 жълтъка
1/2 консерва Дулсе де лече
60мл.течна сладкарска сметана
100гр.черен шоколад с парченца какао/ над 70% какао/
50гр.масло
30гр.шоколад за поръсване
1.Пригответе си блата,като в купа разбийте с миксер 3белтъка с 30гр.захар на кристали.
2.В друга купа разбийте с миксер 3 жълтъка с 60гр.пудра захар.Към яйчената смес прибавете 180гр.мед.***Меда най-чисто и бързо се измерва,като първоначално си премерите грамажа на чашка,напълвате я с количеството мед,което ви е необходим и от общият грамаж изваждате грамажа на празната чашка.
3.Към тестото прибавете смлените орехи,размесени с пресятото брашно, бакпулвера и содата и разбъркайте с помощта на дървена лъжица до хомогенна маса.
4.Към сместа прибавете на 2,3 пъти разтопеното масло до пълното му поемане.
5.Към тестото прибавете на 2 пъти разбитите на сняг белтъци,като разбърквате с дървена лъжица.
6.Намажете с масло форма с отделящо се дъно.Постелете формата с хартия за печене и пресипете тестото.Загладете с помощта на лъжица или шпатула.
7.Изпечете блата в нагряна фурна на 170градуса за около 20 минути.След изпичане оставете блата напълно да се охлади на стаена температура и внимателно отстранете хартията и  го нарежете на две хоризонтални части.
  +++ Приготвяне на крема
1.В метална купичка кипнете на котлон 60мл.течна сладкарска.сметана.Към сметаната прибавете 100/120гр.черен шоколад по възможност с парченца печено какао.Не заменяйте черният шоколад с млечен,защото крема ще се получи много сладък а и ще се отрази и на гъстотата на крема.Оставете за около минута шоколада да се отпусне и разбъркайте до разтапяне на шоколада.Към шоколада прибавете бучка масло и отново бъркайте до хомогенна маса.
2.Разбийте на водна баня 2жълтъла с 1 с.л.пудра захар.
3.В купа пресипете половин консерва Дулсе де лече.Разбъркайте го за кратко и към него прибавете охладените жълтъци и охладеният на стаена температура шоколад.
4.Приберете крема в хладилник за около часа за да се стегне.
   +++ Сглобяване
1.Поставете в метален ринг едната част от блата.
2.Намажете блата с 2,3с.л.мармалад от сини сливи/може да се замени с конфитюр или сладко/
3.Върху мармалада разпределете половината от крема и внимателно загладете.
4.Поставете вторият блат и леко притиснете с пръсти.
5.Намажете с останалият крем и стегнете сладкиша с ринга.Приберете сладкиша в хладилник за няколко часа а най-добре за нощ.Ако искате сладкиша да се консумира почти веднага,към крема,ще трябва да добавите желатин.
6.След охлаждане на сладкиша,отстранете внимателно ринга,загладете отстрани ако е нужно и поръсете с настърган шоколад.Сервирайте сладкиша добре охладен.
Да ви е сладко!

13 коментара:

  1. Тези дни ми се хапва нещо орехово и шоколадово! Чудесно предложение, Танче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси,Светле.Радвам се,че ти харесва.Щом обичаш орехови и шоколадови сладкиши,този ще ти хареса а орехи,шоколад и сливи е страхотна комбинация.Поздрави!

      Изтриване
  2. Фантастично звучи и изглежда, Таня!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси,Дани.Много беше вкусно сладкишчето,получих овации от дегустаторите :) Прегръдки!

      Изтриване
  3. Много богат на вкусове и нежен на вид десерт си приготвила,Танче...,поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Миленка.Радвам се,че ти допада.Хубава вечер ти желая!

      Изтриване
  4. Таничка, цяла торта си е за мен! Като гледам колко е сочен, кремест, като си представя колко е уханен и вкусен... Магия просто! :)
    Прегръдки и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси,Гери.Да цяла тортичка си е,но понеже не е украсена много попадна в графа сладкиши,то така се получи много добре без прекалена помпозност.Прегръдки,миличка и спорна нова седмица ти желая!

      Изтриване
  5. Изумително изглежда! А като съдя по рецептата и вкуса ще е такъв!
    Сърдечни поздрави и хубаво начало на новата седмица! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Лети. :) Вкуса е превъзходен,бедна е откъм украса,но често забравям,че под простичка"фасада"се крие нещо много хубаво.Поздрави и хубава нова седмица ти желая!

      Изтриване
  6. Шоколадова сладост!
    Успешна нова седмица, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Инче за фенове на шоколада си е шоколадова сладост :) :) Хубава седмица и на теб,Инче!

      Изтриване
  7. ооо тази фасада точно е много изкушаваща, просто очаквам вкус, който напомня за детство и безгрижие:))) Чудесен е, Таничка, дръпвам парченце със сутрешното кафенце:). Прекрасен ден, мила!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...